Сайт бібліотеки-філіалу с. Сутківці Ярмолинецької ЦБС Хмельницької області

Свято-Покровська церква та руїни замку

У Сутківцях знаходиться видатна пам’ятка української архітектури – Покровська церква-фортеця, яка була побудована у другій половині ХV ст. шляхтичами Сутківськими.

Первинно  церква-фортеця  була споруджена як оборонна споруда — село стояло на звичному шляху набігів татар на Поділля. У 1476 році фортецю перебудовано під церкву з улаштуванням у першому ярусі цегляного склепіння на нервюрах і готичних щипців над другим ярусом центрального простору. У 16 столітті стіни першого ярусу було розписано фресковим живописом.

Побудована у вигляді рівнораменного хреста. У нижньому ярусі зроблено бійниці. Верхній ярус церкви по усьому периметру має бійниці такого ж характеру, як і перший, лише з тією відміною, що їхні підвіконня різко скошені донизу для зручності обстрілу. Дах над центральним приміщенням був двосхилим, а над бічними приміщеннями – конусоподібний.

v1_sutk2

Покровська церква приблизно 100 років тому. Фото з сайту:http://castles.com.ua/sutkovtsy.html

Бляшаний дах побудували під час ремонту 1903 року, а дзвіниця над західним приміщенням зводилася ще у 1829 р., коли для церкви робився новий іконостас.

Вигляд церкви після ремонту на поч. ХІХ ст. Такий вигляд церква мала до реконструкції у 2006 році.

_mg_3811

Надгробок Івана Сутківського знаходиться при вході до церкви

Всередині церкву було оздоблено фресками. Частину з них було вкрито штукатуркою в кінці ХІХ ст. В церкві зберігся надгробок Івана Васильовича Сутківського.

Під час радянських антирелігійних гонінь храм двічі закривали: з 1939 по 1942 рік та з 1946 по 1989 рік.

В результаті самодіяльного непрофесійного ремонту 1990-х років пам’ятку було оштукатурено ззовні і зсередини цементним розчином, що призвело до перезволоження стін і втрати більшої частини фрескового живопису.

У 2006 році фахівцями було зафіксовано гостроаварійний стан споруди. Кардинальну реставрацію пам’ятки проведено у 2006–2009 роках за проектом відомих українських реставраторів Євгенії Пламеницької (1927–1994) та кандидата архітектурних наук Ольги Пламеницької.

В результаті протиаварійних робіт проведено осушення стін храму, частково знято цементний тиньк, ліквідовано аварійний стан. Роботи проведено за кошти, виділені Міністерством регіонального розвитку та будівництва у 2007–2009 роках за клопотанням Ярмолинецької районної адміністрації та церковної громади села Сутківці. Пам’ятці повернуто втрачений середньовічний дах, що спирався на центральний стовп за типом середньовічних башт-донжонів. Стовп повністю зберігся в першому ярусі, однак був розібраний в другому під час розбирання щипців (рештки нижньої частини збереглися). Відновлено частково зруйнований бойовий парапет з бійницями-машикулями на другому ярусі, оборонні галереї в інтер’єрі храму.

Планувалося завершення реставрації з повним зняттям цементного тиньку і розкриттям фресок, відновлення інтер’єру храму, проведення благоустрою прилеглої території.

IMG_6078

Сучасний вигляд Покровської церкви. Фото 2014 р

На превеликий жаль, через відсутність коштів ремонтні роботи не продовжились, і стан церкви знову погіршився: через відсутність вентиляції у підвальному приміщенні прогнила вся підлога, стіни покрились грибком, обсипається штукатурка. Церкві потрібен негайний ремонт.

На території села збереглися, окрім церкви, ще й руїни палацу.

Окремі дослідники вважають, що Сутковецький палац був збудований 1623 року Олександром Балабаном, що одружився з останньою представницею роду Сутківських – Варварою, дочкою Івана Сутківського. Однак, згідно з дослідженнями Юхима Сіцінського, палац у ХV ст. побудував Федір Сутківський. На підтвердження цього слугує той факт, що стіни Сутковецького замку і Сутковецької церкви мають однакову забудову за складом.

Руїни Сутковецького палацу містяться на горі над долиною річки Ушиці. Площа палацу становила 0,25 га у вигляді квадрату. На кожному з кутів палацу була п’ятигранна башта. Від башти до башти йшли по прямій лінії мури товщиною 3 м.

IMG_6076

Руїни Сутковецького замку. Фото 2014 р.

 Використані матеріали:

  1. Слободянюк П. Я. Місцеве самоврядування Хмельниччини: нариси історії місцевих громад Ярмолинецького району / П. Я. Слободянюк, Ю. А. Хоптяр. — Хмельницький: Поділля, 2004. — 507 с.
  2. Покровська церква (Сутківці) : матеріали з Вікіпедії — вільної енциклопедії [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0_(%D0%A1%D1%83%D1%82%D0%BA%D1%96%D0%B2%D1%86%D1%96)
  3. Замки та храми України [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://castles.com.ua/sutkovtsy.html

Comments on: "Свято-Покровська церква та руїни замку" (7)

  1. […] Свято-Покровська церква та руїни замку […]

  2. […] Свято-Покровська церква та руїни замку […]

Залишити коментар

Хмаринка позначок